Terapie prin plante

Plantele medicinale constituie  o sursa foarte bogata de vitamine, saruri minerale si hormoni. Sunt adesea folosite in scopul prevenirii si vindecarii bolilor, dar si in cosmetica deoarece sunt bine suportate de organism, patrund usor in piele, au o eficacitate rapida si pot contribui la intretinerea tonusului muscular.

Plantele medicinale se folosesc sub forma de bai de plante, comprese, aerosoli, inhalatii, ape aromatice, cataplasme sau ceaiuri si au diverse efecte terapeutice cum ar fi: vasodilatarea periferica, antiinflamatorii, cicatrizante, dezinfectante, antibiotice, antiseptice, depurative, calmante, revulsive, emoliente. In cosmetica se folosesc pentru ingrijirea mainilor, a ochilor, a tenului, a nasului sau a parului. Pot intra in compozitia mastilor cosmetice sau pot ajuta in tratarea anumitor boli de piele.

Se folosesc dub forma de solutii extractive: infuzii, maceratii sau decocturi.

Infuzia

Consta in turnarea unei cantitati de apa clocotita peste planta asezata intr-un vas. Se acopera vasul, se lasa aproximativ 10-15 minute, timp in care amestecam din cand in cand dupa care se filtreaza.

Se prepara in general din flori, frunze, ierburi. Plantele ce se folosesc sunt infuzii sunt macesul, urzica, paducelul, papadia, salcam, musetel, tei, sunatoare, patlagina, galbenele, coada soricelului sau dud.

Macerarea

Este o solutie extractiva in care se lasa planta in contact cu apa rece timp de 24-48 ore la temperatura camerei.

Se foloseste pentru plante ale caror principii sunt solubile la rece si de la care se extrag mucilagiile: seminte de in, nalba, afin, papadie, salcie, mustar, macesele, vasc.

Decoctul

Consta in fierberea plantei odata cu apa timp de 20 de minute, filtrandu-se dupa racire. Se prepara din fibre lemnoase, din partile tari ale plantei precum scoarta, radacini, rizomi, fructe, muguri, flori. Se folosesc plante ca afinul, paducelul sau merisorul.

Mihaela Raluca Nita

Leave a Reply