Oboseala excesiva- simptome pe care nu trebuie sa le ignori

Ritmul rapid al vietii de zi cu zi te poate epuiza. Daca te simti mereu obosita, nu ignora acest lucru. Incearca sa dormi mai mult, mananca sanatos, hidrateaza-te si redu consumul de cofeina si alcool.

 Totusi, oboseala excesiva poate semnala urmatoarele probleme de sanatate:

1.Anemia

Apare cel mai des la femeile care au o deficienta de fier. Starea de oboseala pe care o provoaca anemia este rezultatul unui numar redus de globule rosii. In consecinta, oxigenul nu va ajunge la fel de rapid in tesuturi. La acesta afectiune sunt predispuse in special femeile cu o menstruatie abundenta. Pot aparea urmatoarele simptome: senzatia de slabiciune, insomnia, dificultati de concentrare,puls crescut, migrene.

2.Diabetul

In acest caz pot aparea urmatoarele manifestari : setea si foamea excesiva, senzatia de epuizare, irascibilitate, scaderea inexplicabila in greutate. Este important sa iti testezi nivelul glicemiei si sa iei masuri atat pentru prevenirea diabetului, cat si pentru administrarea unui tratament adecvat.

3.Hipertiroidia si hipotiroidia

Glanda tiroida produce hormonii care iti regleaza metabolismul. Hipertiroidia accelereaza ritmul metabolismului, provoaca dureri musculare si senzatia de slabiciune. Activitatile obisnuite cum ar fi mersul pe bicicleta sau urcatul scarilor pot deveni dificile. De asemenea, pot aparea setea excesiva, scaderea in greutate si un puls crescut.

Hipotiroidia incetineste ritmul metabolismului. Se caracterizeaza printr-o stare de slabiciune , cresterea in greutate , senzatia de frig si dificultati de concentare. 10% dintre femeile cu varsta de peste 50 de ani sufera de hipotiroidie.

4.Depresia

Daca nu este tratata la timp, depresia poate dura mai multe saptamani, luni si chiar ani. In general, depresia se caracterizeaza prin lipsa energiei, pesimism, probleme de memorie si de concentrare, lipsa increderii in sine. Se remarca o distantare, lipsa implicarii in activitatile preferate, migrene frecvente si irascibilitate.

5.Oboseala cronica

Nu se cunoaste cauza acestei afectiuni. Ca simptome pot aparea migrenele, durerile musculare si inflamarea articulatiilor. Chiar si efectuarea activitatilor obisnuite provoaca epuizarea. Diagnosticarea oboselii cronice este dificila deoarece nu exista un set specific de analize pe baza caruia sa se poata lua o decizie.

Cu siguranta ai avut multe momente in care te-ai simtit obosita, lipsita de energie. Cel mai adesea, odihna si alimentia sanatoasa vor rezolva rapid aceasta problema. Insa, daca aceasta stare persista mai mult de 2-3 saptamani, ar trebui sa apelezi la sfatul unui medic pentru a te asigura ca nu ai o alta problema de sanatate. Un tratament adecvat starii organismului tau iti va permite sa iti reiei mai rapid ritmul obisnuit de viata, sa te implici in activitatile zilnice si sa fii alaturi de cei dragi.

Amalia Scurt

Leave a Reply