Craiova, un oras epic

De curand am vizitat Craiova,nevoita sa merg cu niste treburi ce nu se puteau amana.

Poate daca m-as fi hotaraat sa vizitez un  oras turistic sau… o zona turistica, nu as fi ajuns acolo.Trebuie sa recunosc ca nu mi se parea deloc atractiv inainte orasul acesta,ba din contra,cand spuneam Craiova,ma gandeam la deja celebrii “olteni dati naibii”.

Acum insa am cu totul alta parere.Pe langa amabilitatea cetatenilor,Craiova e foarte plina de istorie.

Se spune ca orasul se afla pe ruinele străvechii resedinte a tribului geto-dac al Pelilor, Pelendava. Originea numelui orasului , destul de controversata,cam in toate legendele duce cu gandul la ceva “regal”( „kralj” =rege, crai)

Mergand pe strazile inguste,ma simteam intr-o alta epoca, in fosta capitala a Tarii Romanesti.Inchizand ochii pentru un moment am vazut trasurile perindandu-se si oamenii facand negot in orasul ce a fost  candva un nod comercial de prim rang.

Trezirea la realitatea actuala a avut loc cand in fata mi-a aparut,superba,o rochie de mireasa “princess”.In Craiova gasesti foarte multe magazine de rochii de mireasa,atat branduri cunoscute,dar si mai putin cunoscute, dar cu creatii foarte originale.Majoritate magazinelor sunt situate pe Strada Lipscani.

Craiova este un oras unde cultura tasneste oriunde te uiti.Pasii m-au dus catre impunatorului Teatru National “Marin Sorescu”din Craiova.N-am intrat,pentru ca nu era timp de vizionarea unei piese(cum am zis,venisem cu treburi),dar stiu ca rula o piesa cu titlu sugestiv pentru vremurile pe care le traim: ”Hoti”.

In fata acestuia se intindea o alee intreaga cu busturi ale unor cunoscuti artisti si oameni de cultura.E vorba de Aleea Personalitatilor,unde stau,incremeniti, Nicolae Romanescu, Gheorghe Chitu, Henri Coanda,Constantin Brâncusi,Amza Pelea,Maria Tanase si altii.

Craiovenii au de asemenea monumente si lacasuri de cult extraordinare,statuia lui Alexandru Ioan Cuza se impune de departe prin maretia sa,Biserica Madona Dudu-catedrala Maicii Domnului este un veritabil loc de pelerinaj,iar Catedrala Sfântul Dumitru, care este si protectorul orasului Craiova,este un lacas cu multa incarcatura istorica.

Sunt multe alte locuri frumoase in Craiova de vizitat,pe langa muzee(Muzeul de Arta, Muzeul Olteniei – Sectia Etnografie,Muzeul Olteniei – Sectia Istorie-Arheologie,Muzeul Olteniei – Sectia Stiintele Naturii),au si parcuri(este deosebit Podul suspendat din Parcul Romanescu),o gradina botanica si Fantana Muzicala situata in Centrul orasului.

Evident ca am facut multe poze si i-am rugat si pe cativa cetateni ai orasului sa ne ajute(am fost cu niste colege de facultate).Nu numai ca au fost draguti,unii chiar se ofereau ei sa ne pozeze.

Abia astept sa merg iarasi si sa vizitez pe indelete minunatiile acestui oras.

Craiova e un oras epic,de poveste,cu oameni amabili.Merita vizitat.

Dalia Pupezescu

Leave a Reply